Aralık 2, 2023

Bu Blogcu

Bu Blogcu İşi Biliyor

Sporun Kökeni Ve Metodlar

Read this awesome post

Sporun Kökeni ve Metotlar

Spor kelimesi günlük hayatta fazlaca kullanılmaktadır. Bu kelimenin kökeni nerelerden gelmiş ve Türkçe’ye yerleşmiş merak edilmektedir. Sürekli olarak hareketliliğin merkezini oluşturan bu spor yapma hali kontrollü yapıldığı takdirde sağlıklı olmayı da beraberinde getirmektedir. Örneğin egzersiz uzmanı olan Burak Kulaksız tarafından önerilen ve herkesin yapabileceği basit egzersizler ile dengeli ve sağlıklı olma yolunda ilerleme kat edilebilir.

Spor Kelimesinin Kökeni ve Anlamı

Spor kelimesi Fransızca kökenli olup Türkçe diline yerleşen kelimeler arasındadır. TDK’ya göre değerlendirilmenin yapılması sonucunda şu kelime anlamları ön plana çıkmaktadır:

  • Bedeni veya zihni geliştirmek amacı ile kişinin kendisi yapar ya da toplu olarak yapılır.
  • Daha sonra bazı kurallara uyarak ona göre uygulanan, yapılan hareketlerin tümü olarak geçmektedir.

Britannica ansiklopedisinde ise; belirli ölçüde kontrollü olarak güç ve beceri gerektiren yarışmalı ve eğlenceli etkinlikler olarak tanımlamaktadır. Sportif ögelerin tümünde dinlenmek, eğlenmek, hareketlilik, zindelik, temiz hava, oksijen kullanımını gerekliliği olduğu kadar aynı zamanda grup halinde yapılan bu aktivite sosyal bir kaynaşma ortamını da sağlamaktadır.

Sporun Ruh ve Bedene Etkisi ile Birtakım Öneriler

Spor, bireyin aklını kullanmasına ve tüm bedenini hareket anında ölçülü olarak kımıldatması ile rakibine, kendisine, iradesine ve zamana karşı konulan kurallar dahilinde verdiği bir mücadele adıdır. Sürekli egzersizler yapmak ister kapalı alanlarda olsun ister açık hava tercihine uygun olsun hem ruhu temizleyip zinde tuttuğu gibi insan zihninde aynı etkiyi yapmaktadır. Spor konusunda etkisini artmış bir kişi olan egzersiz uzmanı Burak Kulaksız, kişileri bu konuda teşvik etmekte ve tavsiyelerde bulunmaktadır. Bunlar:

  • Rahat bir yere oturarak omuzların gevşemesini sağlamak,
  • Sağ elin başın yanına yaslanması, başı itmesi sonucunda derin nefes alımını gerçekleştirmek,
  • Başı sağ omuza dayayarak nefesi sakince vermek,
  • Ve son olarak nefes verirken başı göğüs bölgesine düşürmek gibi.

Burak Kulaksız Tavsiyesi ile Diğer Günlük Egzersiz Hareketler

Bu şekilde yapılan egzersizlerin yanı sıra günlük olarak tavsiye edilen başka egzersiz türleri de şunlardır:

  • Ters Lunge: Baldır ve karın bölgesini hareketlendirir.
  • Diz üstü şınav
  • Yan bacak kaldırma
  • Köprü duruşu